Det føles kanskje umulig å skulle kunne spare noe særlig i disse dager med økte utgifter på alle fronter. Boligrenta er på sitt høyeste siden 2008. Priser på matvarer og tjenester har økt voldsomt. Men nettopp derfor er det viktigere enn noen gang å sjekke om du kan klare redusere utgifter og spare mer. Her er fem av mine smarte spareråd for det nye året.
1. Gå gjennom avtaler og abonnementer. Har du markedets billigste strømavtale, mobilabonnement osv.? Sjekk hva leverandørene reklamerer for på nettsidene sine. Stemmer reklamen med ditt abonnent? Eller har du et “gammelt” og dyrere abonnement? Ta kontakt og krev å få det billigste, hvis ikke bytter du leverandør. De vil helt sikkert beholde deg som kunde – du har makten.
Dessuten kan det være greit å ta en grundig vurdering på hvorvidt du trenger alle abonnementene? Trenger du virkelig Netflix, HBO OG Disney+?
2. Betal ned litt ekstra på boliglånet ditt. Med dagens rentenivå, vil det å sette inn litt ekstra i boliglånet lønne seg godt i det lange løp. Fremtidens deg vil takke deg for at du gjorde dette! Det er to måter å gjøre dette på. Enten kan du øke det månedlige beløpet, eller du kan sette inn engangsbeløp. De fleste banker har greie løsninger for dette.
Sjekk også med jevne mellomrom at du har markedets beste rente. Det er flere steder du kan sjekke tilbud fra ulike banker. F.eks. Finansportalen.
3. Sett opp mikrosparing på bankkortet ditt. Dette er en genial måte å spare på helt uten at du trenger å gjøre annet enn å bruke kortet ditt. Det fungerer på den måten at du setter et lite beløp (10-30 kroner for eksempel) som skal trekkes hver gang du betaler med bankkortet ditt, både i butikker og på nett. Beløpet overføres deretter til en valgt sparekonto. Hvis det er mulig, velger du en høyrentekonto. Hvis ikke banken din tilbyr denne tjenesten, er det bare å bytte bank!

Er du av den typen som er “flink” til å småhandle ofte? Kaffe på Narvesen på vei til jobb kanskje? Et lurt triks kan være å sette mikrosparebeløpet litt høyt, f.eks. 50 kr. Da blir det lettere å kutte ut slike uvaner og bli mer selvbevisst på hva du bruker penger på.
4. Kjøp matvarer som har lang holdbarhet, eller kan fryses, i store mengder når de er på tilbud. Det gjelder egentlig alle forbruksvarer du bruker mye av. Det vil nesten alltid lønne seg. Men sjekk nøye at det faktisk er et godt tilbud. Ofte finner du Xtra eller First Price-produkter til enda lavere pris enn merkevarer på tilbud.
Sving dessuten innom disken(e) med nedprisede varer med kort holdbarhet. Mange varer er helt fine en god stund etter påført holdbarhetsdato. De fleste matvarer kan også fryses uten å miste smak/kvalitet.
5. Spar tid! Brukt tid får du aldri tilbake. Sørg for at tiden din brukes på fornuftige ting, som å lære deg nye ting. Sett for eksempel av maks 5-10 minutter på sosiale medier per dag. Algoritmene på sosiale medier er skreddersydd for å stjele tiden din. De store SoMe-selskapene tjener enorme penger på din tid, mens du ikke får noe annet enn tapt tid tilbake.
Husk: Tid er penger – bruk tiden din smart!