3 risikable aksjer som betaler høyt utbytte

Høye utbytter fra tre norske aksjer

Vi er godt i gang med 2024, og mye har rukket å skje i markedene allerede. Bitcoin-ETFer er blitt godkjent, og milliarder av dollar har blitt pumpet inn i fondene. Med andre ord har det vært umiddelbar suksess, og det snakkes allerede om tilsvarende ETFer for Ethereum.

Over Atlanteren har S&P 500-indeksen klatret over 5000, mye takket være sterke resultater fra de store teknologiselskapene og fortsatt euforisk syn på kunstig intelligens. Inflasjonen har vist seg mer seiglivet enn hva mange (de fleste) økonomer trodde, og rentekuttene er blitt vanskeligere å få øye på i horisonten.

I dag skal jeg se litt på tre norske aksjer som betaler høye utbytter til aksjonærene, og hvorfor du kanskje skal være litt forsiktig med å ha dem i porteføljen din.

MPC Container Ships

MPC kan skilte med en av Oslo Børs høyeste prosentvise utbytter – rundt 40 % i 2023! Det er lett å bli fristet til å putte alle pengene i MPC, men det er flere faremomenter man må være klar over.

MPC Container Ships betaler høye utbytter.
Illustrasjonsbilde av Thomas G. fra Pixabay

Som du sikkert skjønner av navnet, så frakter selskapet containere med varer. Dette er en industri som typisk er syklisk, som vil si at den lett påvirkes av den økonomiske situasjonen i verden. Når det er god fart i verdensøkonomien, gjør sykliske selskaper det godt. Tilsvarende synker inntjeningen når det står dårlig til.

Dette vises tydelig i aksjekursen til MPC. I 2020, da korona førte til nedstengte samfunn og kraftig fall i verdenshandelen, stupte kursen til MPC. Den var faktisk så lav som under 2 kroner per aksje. La oss si at du kjøper noen aksjer nå til 15 kroner stykket, og deretter stuper kursen til 2 kroner igjen neste år, da hjelper det lite at du har fått 4 kroner i utbytte per aksje. Du vil ha tapt 9 kroner per aksje, altså 60 prosent.

Når det er sagt, er det flere positive ting med MPC Container Ships. Selskapet har nylig nedbetalt gjeld på flere av båtene sine, og har nå totalt 38 gjeldsfrie skip i flåten sin. Dessuten er P/E-nivået er lavt sammenlignet med andre aktører i bransjen, som kan indikere at aksjen er underpriset.

Avslutningsvis skal jeg se litt på to selskaper innen oljebransjen.

Vår Energi betaler høye utbytter
Illustrasjonsbilde av Pete Linforth fra Pixabay.

Vår Energi og NorAm Drilling

Vår Energi er et av Norges største olje- og gasselskaper, med en markedsverdi på mer enn 80 milliarder, mens NorAm Drilling er en lilleputt med markedsverdi på rundt 1,3 milliarder. Felles for begge selskapene er at de betaler høye utbytter. (Ca. 15 % basert på siste utbytte) Vår Energi betaler utbytte en gang i kvartalet, mens NorAm Drilling leverer utbyttene sine en gang måneden.

En annen ting som er felles for begge to, er at de ikke har vært særlig lenge på børsen. Det gjør at vi ikke har mye historie å se på. I tillegg har kursen svingt ganske mye på den korte tiden de har vært på børs.

NorAm Drilling har månedlige utbytter
Illustrasjonfoto av AdmiralFox fra Pixabay.

Den viktigste risikoen forbundet med alle oljeselskaper er at inntjeningen er tett knyttet opp mot prisen på olje, som ofte svinger kraftig. Svært mange ting påvirker prisen på olje, noe som bidrar til utstabile aksjekurser. Utbyttene fra oljeselskaper vil derfor variere mye.

En positiv ting for Vår Energi og NorAm Drilling er at analytikerne forventer fremtidig vekst hos begge selskapene. Men det er selvfølgelig basert på gjetning. Ingen vet hva framtiden bringer!

Oppsummering

Det er (veldig) lett å la seg rive med og bli skikkelig ivrig etter å kjøpe aksjer med høyt utbytte, men husk på at det er stor sjanse for at selskapene ikke klarer å opprettholde slike høye utbytter over tid. Du må selv avgjøre om du kan tåle risikoen forbundet med veldig høye utbytter. Sett deg godt inn i selskapenes økonomi og vurder framtidsutsiktene nøye. La slike selskaper kun utgjøre en liten del av din totale portefølje.

Ha en fortsatt flott februar!

Ansvarsfraskrivelse

Denne artikkelen er basert på min egen personlige oppfatning. Jeg er ingen siviløkonom. Innlegget er kun ment som informasjon. Det er ikke ment som konkrete investeringsråd. Jeg skal ikke holdes ansvarlig for eventuelle tap leseren måtte pådra seg. Igjen, jeg er ingen siviløkonom.