Den siste uka har de såkalte meme-aksjene begynt å røre på seg igjen. GameStop fløy på tirsdag opp til nesten 65 dollar, for deretter å falle hardt ned til rundt 20 dollar på 17. mai. Andre meme-aksjer som AMC Entertainment beveget seg også kraftig opp og ned.
Men hva er egentlig meme-aksjer?
For å forklare dette må man først forstå hva som menes med uttrykket “meme”. En meme er et populærkulturelt fenomen der en tanke, et konsept, et bilde, en video eller lignende spres fra person til person. Begrepet stammer fra 1970-tallet, men det er særlig etter at Internett gjorde det mulig å spre slike memes raskt og bredt til store deler av verdens befolkning, at konseptet har tatt av.

Meme-aksjer derimot, er et ganske nytt fenomen. På investeringsforumet r/wallstreetbets på Reddit i 2020, gikk folk sammen om å presse opp prisen på GameStop-aksjen, i et forsøk på å skape tap for store hedgefond som hadde shortet aksjen.
Å shorte en aksje vil si at man selger aksjer man har lånt, for deretter å kjøpe aksjene tilbake senere til en lavere kurs. Siden kursen er lavere får man kjøpt tilbake aksjene billigere, og slik tjener man penger når aksjene leveres tilbake. Når du shorter aksjer vedder du altså på at aksjekursen skal falle, men hvis kursen går opp i stedet har du tapt penger.
GameStop var i 2020 en aksje som mange store hedgefond hadde shortet kraftig. Når folkene på reddit-forumet WallStreetBets gikk sammen om å kjøpe seg inn i GameStop-aksjen til stadig høyere priser, ble hedgefondene tvunget til å løse inn posisjonene sine. De måtte altså kjøpe tilbake de lånte aksjene til en høyere pris enn de opprinnelig hadde solgt de for. Noe som igjen førte til enda høyere kurser. Slik fortsatte det helt noen av hedgefondene så seg nødt til å avvikle fondene sine på grunn av massive tap.

Det hele utspilte seg litt som en David mot Goliat-situasjon, altså de små mot de store, hvor førstnevnte gikk av med seieren. Fenomenet vokste raskt og svært mange små investorer kastet seg på trenden, og flere andre aksjer endte opp som såkalte meme-aksjer.
Etter de ekstreme toppene som aksjekursene ble presset opp i, har aksjene gradvis falt med rundt 90 prosent. Men nå har aksjene våknet til liv igjen ser det ut til.
Er det lurt kjøpe meme-aksjer?
Det korte svaret, sånn jeg ser det, er nei. Selskapene som utgjør de typiske meme-aksjene, er ofte selskaper som sliter, noen av de er på randen av konkurs. Ønsket om å tjene raske penger, ender ofte med et raskt tap i stedet!
De ekstreme kurssvingningene i meme-aksjene gjør det veldig vanskelig å treffe godt. Sjansen for at du taper pengene dine er høy. Skulle du likevel ønske å prøve deg, bør du ikke satse mer penger enn du tåler å tape.
Er du nybegynner i aksjemarkedet, anbefaler jeg deg å holde deg langt unna meme-aksjer! Les forøvrig dette innlegget: 10 ting du må vite før du kjøper aksjer.
Et rødt flagg?
Den siste tiden har rekordene stått i kø for flere aksjeindekser. Hovedindeksen på Oslo Børs har nådd stadig nye topper, og de amerikanske børsene vaker også på toppnivåer. Kryptovaluta har også nådd nye topper, og populariteten og handelsvolumene har økt.
Et av likhetstrekkene mellom meme-aksjer og kryptovaluta, er risikonivået. Begge er investeringsobjekter med svært høy risiko. Spørsmålet er om de siste store bevegelsene til meme-aksjene kan være et faresignal? Nærmer vi oss bobletendenser?

Det er vanskelig å si noe sikkert, men min anbefaling er å passe på at du har spredd risikoen din godt. Sørg for at du har deler av pengene dine i globale indeksfond, og ellers godt spredt over ulike bransjer og typer av investeringer. Kanskje er det også lurt å ha litt kontanter dersom gode muligheter oppstår ved markedsfall?
Ha en fortsatt herlig og innbringende mai! 🙂
Dette innlegget er kun ment som informasjon, og må ikke tolkes som investeringsråd. Leseren har selv ansvar sine eventuelle aksjekjøp. Sett deg alltid godt inn i hvert enkelt selskap før du kjøper/selger aksjer. (Forsidebilde av Sergei Tokmakov, Esq. https:// Terms.Law fra Pixabay)