Det finnes veldig mange ulike former for sparing og investering. Noen er veldig populære, mens andre igjen er forbundet med mystikk. Graden av risiko kan også variere fra null til hundre.
Det kan være vanskelig å velge når man skal gå i gang med sparing/investering. Her skal jeg snakke litt om en av de beste formene for sparing – nemlig globale aksjeindeksfond.
Globale indeksfond
Jeg har tidligere forklart i korte trekk hva et indeksfond er – det kan du lese her. I dette innlegget skal jeg utdype nærmere om hvilke fordeler, men også om risikoen som er knyttet til globale indeksfond.
Fordeler med globale indeksfond
Den aller største fordelen med indeksfond er at du får spredt pengene dine på veldig mange forskjellige selskaper som opererer i mange ulike bransjer. I tillegg får du eksponering mot mange ulike aksjemarkeder i land verden over.

En annen viktig fordel er de lave kostnadene. Siden indeksfondene er ment å følge bestemte aksjeindekser, er det en enkel programmeringsjobb som ligger bak forvaltningen av slike fond. Det er ikke en gruppe med forvaltere som skal lønnes, i stedet styres nesten alt av algoritmer. Derfor er kostnadene veldig lave i indeksfond.
Statistikken viser også at passivt forvaltede globale indeksfond som regel slår de mye dyrere aktivt forvaltede fondene når det kommer til avkastning over tid.
Men er alt rosenrødt og hundre prosent trygt? Bør du ha alle pengene dine i et globalt indeksfond?

Globale indeksfond og risiko
Siden indeksfondene investerer i aksjeselskap, vil det alltid være svingninger i verdien på det du har stående i slike fond. Ofte er svingningene små, men noen ganger kan det være store og dramatiske bevegelser. Eksempler på dette er blant annet i starten av covid-pandemien, under finanskrisen og da IT-boblen sprakk rundt tusenårsskiftet.
Etter slike fall kan det ta lang tid å hente inn tapet. Det kan dessuten være forferdelig stressende å se på at sparepengene dine fordufter. Hjernen din er nærmest programmert til å gi deg panikk i en sånn situasjon. Skal du investere i aksjer må du lære deg å takle tap. Du må også lære deg å være tålmodig. Fondene henter seg som regel inn igjen. Noen ganger raskt, som etter covid. Andre ganger tar det mange år, slik det gjorde etter finanskrisen.

Et typisk indeksfond inkluderer omkring 3000 ulike selskaper, av disse er flertallet amerikanske, inkludert de ti største som alene utgjør 20 prosent av indeksen. Hvis ett eller flere av disse faller mye i verdi, vil det altså gi tydelig utslag i indeksen. Det er særlig utviklingen innen kunstig intelligens (KI) de siste årene som har blåst opp verdien til de største selskapene. Skulle det vise seg at selskapene ikke tjener så mye penger på KI som investorene tror de skal gjøre, kan det være nåla som stikker hull på det som for tiden ligner litt på en aksjeboble.
Spre risikoen!
På grunn av risikoen knyttet til globale indeksfond, bør du ikke sette alle sparepengene dine i indeksfond, med mindre du skal spare veldig langsiktig (mer enn ti år). Sørg i stedet for å spre pengene i flere ulike former for investeringer, som obligasjonsfond, rentefond, eiendomsfond, kryptovaluta osv. Jo lenger tidshorisont du har, jo tryggere er pengene dine.

Så litt reklame på slutten
Det kan være vanskelig å velge tilbyder av fond, det er mange aktører å velge blant. Prisene kan også variere ganske mye mellom de forskjellige fondstibyderne. Selv har jeg benyttet Sbanken helt siden oppstart, men etter at DnB slukte hele banken i et jafs, har jeg sett etter andre muligheter.
Etter litt research og testing har jeg landet på Kron som et av de beste alternativene. Kron har en brukervennlig app, de er også blant de rimeligste når det kommer til indeksfond. Dessuten tilbyr de markedets billigste pensjonssparing – jeg har selv flyttet all pensjonssparing til Kron. Prosessen var veldig enkel. Kron er eid av Storebrand.
Kickstart fondssparingen din! (Reklame)
Ved å klikke på linken under mottar du 200 kroner i startkapital hos Kron. I tillegg mottar jeg 200 kroner – på den måten bidrar du til å holde bloggen min igang. En vinn-vinn-situasjon altså. Tusen takk for støtten! (PS. Jeg reklamerer kun for produkter og tjenester jeg selv har testet og er fornøyd med.)
Motta 200 kroner fra Kron – og start sparingen i dag!

NB. Dette innlegget er kun ment som informasjon og ikke konkret investeringsråd. Leseren må alltid gjøre sine egne undersøkelser, og handler globale indeksfond på egen risiko.
(Forsidebilde av Kevin Schneider | Pixabay)