Både august og september har vært preget av store svingninger på verdens aksjebørser. Årsakene til de store bevegelsene har variert, og har ikke alltid vært helt lett å tolke. Er det rasjonelle analyser som ligger bak? Er det fornuftig tankegang som driver kursene? Er markedet rasjonelt?
Det korte svaret er NEI!
Markedet er som litt som datamaskiner, de er binære – med det mener jeg at stemningen i markedet er enten veldig negativ, eller veldig positiv. Det er enten “0” eller “1”, som datamaskinene opererer med. Det svinger mellom panikk/depresjon og ekstrem glede/eufori.


Hadde markedet vært rasjonelt, hadde verdiene vært mindre todelt. Tallene ville hatt flere desimaler. I stedet for bare å hoppe mellom 0 og 1, hadde svingningene vært mye mykere og forsiktig.
1 – 0,9998 – 0,9532 – 0,9336 – osv.
Men fordi det er følelser som styrer i markedet, blir ting raskt irrasjonelt. Frykten kommer ofte hurtig og intenst. Eller lykkerusen kicker inn på sekunder. Hjernen har en tendens til å overfokusere på ting, og rett og slett overse andre. Hjernen vår liker å se etter mønstre, og ser ofte et mønster, selv om det ikke er der.

Det er kanskje en negativ ting som får all fokus, selv om det er en rekke positive ting samtidig, men disse blir fullstendig oversett.
Et annet problem er flokkmentaliteten til investorer. Når man ser at andre får panikk, er det fort gjort å få panikk selv. I begynnelsen av august startet fallet på børsene i USA torsdag 01. august. På fredag fortsatte de amerikanske indeksene å falle. Når det japanske markedet åpnet mandag morgen, hadde redselen bygd seg opp i løpet av helgen, og det tok ikke lang tid før det verste børsfallet i Japan på mange tiår var et faktum!

I tillegg har vi hatt en “elefant i rommet” den siste tiden – nemlig nvidia. Uttrykket blir litt feil, denne “elefanten” snakker nemlig ALLE om! Produsenten av avanserte databrikker som kreves av KI-systemer (Kunstig Intelligens) har vokst seg enormt stor på kort tid, og vies tilsvarende stor oppmerksomhet av investorer og analytikere. Aksjekursen til nvidia har derfor for vane å bevege seg kraftig. Mange har begynt å bli bekymret for at nvidia er litt vel høyt priset, så når det kommer en rapport som ikke lever helt opp til forventningene, ja, da smeller det.

Hva skal du gjøre som investor når du vet at markedet som regel er irrasjonelt?
Vel, du kan utnytte det! Gjør det motsatte av det markedet driver med. Let etter selskap som får unødvendig juling på børsen. Finner du selskap du har tro på, men som har fått en kraftig knekk på børsen, da kan du vurdere å kjøpe. Det kan være lurt å ha gjort research på forhånd, så du er klar når stormen treffer!
Det beste er kanskje å kjøpe mer av aksjer du allerede eier og har tro på. Der har du allerede analysert selskapet, og du har tro på at det skal gjøre det bra.
Det viktigste er å beholde roen når stormen herjer som verst. (Lettere sagt enn gjort!) Tenk deg godt om før du handler.
Les også dette innlegget om hvordan du bør forholde deg til kraftige børsfall.
Sjansene er store for mer uro på børsene fremover – særlig vil valget i USA påvirke. Investorer vil som vanlig overreagere på utsagn fra både Harris og Trump. I tillegg vil endring i styringsrenter og geopolitisk uro bidra til berg- og dalbane på børsene.
Ha en fortsatt herlig og innbringende september! 🙂
NB. Dette innlegget er kun ment som informasjon og ikke konkret investeringsråd. Leseren må alltid gjøre sine egne undersøkelser, og handler aksjer på egen risiko.