Hva er indeksfond?

Avisene skriver veldig mye om indeksfond for tiden, og fokuset er ofte at de “passive” indeksfondene slår de aktivt forvaltede fondene når det kommer til avkastning. Men hva er egentlig indeksfond?

Hva er et indeksfond?

Et indeksfond er et fond som følger en bestemt markedsindeks. En markedsindeks følger spesifikke finansielle instrumenter, som oftest aksjer. En slik indeks kan være bredt sammensatt og kan bestå av alle aksjene i et bestemt marked som for eksempel Oslo Børs. En markedsindeks kan også være mer spesifikk og følge en bestemt sektor eller bransje, for eksempel skipping- eller oljebransjen. Noen indekser representerer kun et utvalg av de største selskapene.

Aksjeindeks - indeks fond
Illustrasjon av Tumisu fra Pixabay

Den mest kjente indeksen er S&P 500 som følger 500 store amerikanske selskaper, og regnes som verdens viktigste indeks. (Les mer om den i dette innlegget) Her hjemme har vi Hovedindeksen, som følger et bredt utvalg av aksjer på Oslo Børs.

Indeksen er som regel kun et tall som forandrer seg fortløpende basert på hvordan aksjekursene svinger. Det regnes ofte ut ved å plusse sammen markedsverdien til alle selskapene i indeksen, for deretter å dele på en bestemt faktor.

Indeksfondene forsøker å gjenspeile avkastningen til aksjene som inngår i indeksen. Ved å investere i et indeksfond kan du ta del i avkastningen som selskapene genererer.

Har du stor tro på en bestemt bransje, for eksempel grønne selskaper eller fiskeoppdrettsbransjen, kan det være en god ide å kjøpe andeler i et fond som følger den bestemte sektoren. Særlig hvis du ikke ønsker å bruke tid på å plukke aksjer selv.

Noen fordeler og ulemper

Den viktigste fordelen med å investere i indeksfond er at kostnadene er lavere på disse enn på aktivt forvaltede fond. Et vanlig aksjefond drives av forvaltere og aksjeanalytikere som typisk tar solide gebyrer for å forvalte fondet. I motsetning drives indeksfond automatisk.

En annen fordel er at du får spredt risikoen utover mange selskaper. Handler du enkeltaksjer, er det mer krevende å spre risikoen.

En av ulempene er at du mister sjansen for å oppnå ekstra avkastning utover det indeksen oppnår. Har du valgt en indeks som følger en spesifikk sektor, risikerer du i tillegg å pådra deg store tap om bransjen gjør det dårlig.

Hva er indeksfond?
Illustrasjon av Gerd Altmann fra Pixabay

Globalt indeksfond

Globale indeksfond egner seg godt i en månedlig spareavtale i nettbank. Et globalt indeksfond følger en såkalt verdensindeks som inkluderer aksjer fra hele verden. Den dekker de fleste sektorer og markeder. Sparing i globale indeksfond har blitt veldig populært. Har du lang sparehorisont, er månedlig investering i et globalt indeksfond et lurt valg. Over tid har globale indeksfond vist seg å slå det store flertallet av aksjefond på avkastning.

Oppsummering

Et indeksfond er typisk et aksjefond som forsøker å gjenskape avkastningen til en markedsindeks. Å investere i et indeksfond er en fin måte å spre investeringen over mange selskaper. Indeksfond er også billigere enn aktivt forvaltede fond.