De siste årene har det vært snakket uvanlig mye om inflasjon. Hovedgrunnen til inflasjon har vært på alles lepper er fordi den har vært høyere enn normalt. Mye høyere enn normalt vil flere hevde.
Men hva er egentlig inflasjon, og hvorfor er så betydningsfullt?
Inflasjon er når prisene på ting du betaler for øker over tid. Det kan være prisen på matvarer, eller hvor mye du betaler for mobilabonnementet ditt, eller hvor mye du betaler i husleie.
Inflasjon betyr rett og slett at pengene dine blir mindre verdt!

Du får kjøpt mindre for samme sum penger – det blir altså dyrere å leve. Og DET er jo kjipt!
Hvorfor oppstår det inflasjon?
Det er flere årsaker til at inflasjon oppstår. En viktig årsak er skjevheter i tilbud og etterspørsel av varer og tjenester. Hvis etterspørselen etter en vare øker uten at det produseres mer av varen, kan det føre til at prisen settes opp. Blir det stor mangel på varen, kan prisen gå opp mye.
Kjøpekraften, altså folks evne til å kjøpe ting, faller når det er inflasjon. Dette kan føre til at man krever høyere lønninger for å dekke de økte utgiftene. Noe som kan gjøre det dyrere å produsere varene, og igjen øker prisene enda mer. Det blir en ond spiral.

Kan det gjøres noe for å motvirke inflasjonen?
Ja! Her kommer sentralbanken inn i bildet. Sentralbanken i Norge (og mange andre land) har satt som mål å holde inflasjonen på to prosent. For å få til dette setter banken den såkalte styringsrenta opp eller ned. Styringsrenta er den renta de andre bankene må betale når de låner penger.
Hvis du har et boliglån, merker du effekten av dette veldig tydelig. De fleste har følt hvor ubehagelig det har vært de siste årene med kraftig økning i boligrenta. Årsaken til økningen, har vært at sentralbanken har forsøkt å få oss til å bruke mindre penger. Altså å påvirke etterspørselen etter varer og tjenester.
Men hva har alt dette å si for deg som investor?
Jo, dette har flere viktige konsekvenser for deg som investor. De to viktigste effektene er:
1. Når rentene settes ned blir det mindre attraktivt å ha penger stående i banken. Mange flytter pengene sine over i mer risikable ting som for eksempel aksjer. Noe som kan bidra til at aksjekursene stiger.
2. Tilsvarende blir effekten motsatt når rentene heves. Aksjer blir mindre populære. Hvorfor eie aksjer som har høyere risiko, når du kan få samme avkastning i banken?
En annen svært viktig konsekvens av inflasjon for deg som har investert i aksjemarkedet (eller obligasjoner, fond, krypto og whatever), er det ufravikelige faktum at pengene dine i fremtiden blir mindre verdt.

Det er med andre ord superviktig at du regner med inflasjonen når du forsøker å beregne verdien av dine fremtidige penger, din fremtidige formue.
MEN, er ikke det vanskelig, eller umulig å vite hva inflasjonen kommer til å være i fremtiden?
Korrekt!
Årlig inflasjon her i Norge har svingt ganske mye de siste 50 årene. På 70- og 80-tallet kunne den komme opp i 10 prosent, mens i perioden mellom 2010 og 2020 var inflasjonen helt nede i én prosent.
Det kan derfor være fornuftig å gå ut ifra at inflasjonen de neste 50 årene kan komme til å svinge like mye. Gjennomsnittet for de siste 50 årenene ligger på 3-4 prosent. Det kan derfor være lurt å bruke for eksempel 3,5 prosent når du regner på fremtidig inflasjon.
Jepp, det er mye! Men, i 2023 økte prisen på varer og tjenester med 6,3 prosent. Og det er fullt mulig vi får tilsvarende høy inflasjon i fremtiden. Derfor kan det være greit å anta at inflasjonen vil ligge på 50-årssnittet.