Hvis du klikker deg inn på en av de kjente norske økonomipublikasjonene, trenger du som regel ikke scrolle langt ned før du finner en kommentar der det snakkes om oljeprisen. Hva er grunnen til at oljeprisen er så “populær”?
Svaret på dette er at noen av de største norske bedriftene er nettopp oljeselskaper. Oslo Børs’ totale markedsverdi, altså verdien av alle selskapene som handles på børsen, består av en stor andel selskaper som opererer direkte eller indirekte innenfor oljebransjen.

Equinor er børsens desidert største selskap, med en markedsverdi på rundt 900 milliarder. Det blir ofte kalt et “børslokomotiv”, fordi det gjerne drar med seg mange andre selskaper når aksjekursen går opp eller ned.
Selv om du ikke eier aksjer direkte, så kan bevegelser i prisen på olje påvirke investeringene dine. Har du for eksempel et norsk indeksfond, altså et aksjefond som følger det norske markedet, vil du ofte oppleve at det synker i verdi dersom oljeprisen har gått ned, og motsatt hvis den har steget. Det skyldes rett og slett at aksjekursene til oljeselskapene på børsen går opp eller ned som følge av bevegelsene i oljeprisen. Og siden disse selskapene utgjør så stor del av indeksen, vil fondet ditt enten gå opp eller synke i verdi – noen ganger i takt med oljeprisen.
Hva påvirker oljeprisen?
Oljeprisen påvirkes først og fremst av tilbud og etterspørsel. Slik er det med prisen på det meste. Etterspørselen er ofte knyttet til hvordan det står til med verdensøkonomien. Er det dårlige tider, vil behovet for olje synke. Folk kjøper mindre varer og behovet for drivstoff til transport av varer faller osv. Tilbudet påvirkes av globale oljelagre og hvor mye som produseres.
Globale hendelser som krig, naturkatastrofer, pandemier, politisk uro kan gi oljeprissjokk, altså store endringer i prisen på kort tid. For eksempel fløy oljeprisen rett opp i dagene etter at invasjonen av Ukraina startet.

Men vi er vel snart ferdig med olje?
Det er lov å håpe, men jeg tror slutten på olje ligger mye lenger frem i tid enn det mange ønsker. Jeg tror også at det er oljeselskapene som vil stå for mye av skiftet over til mer klimavennlige alternativer. Derfor mener jeg at det å investere i oljeaksjer kan være en god ide.
Når bør du kjøpe oljeaksjer?
Det er lett å bli revet med når oljeprisen er høy og aksjene har skutt i været, men det er ofte et dårlig tidspunkt å kjøpe seg inn på. Som regel vil det være best å handle aksjene når prisen på olje ligger på et lavt nivå og er forventet å stige, enn å kjøpe når prisen allerede er høy.
Som med aksjehandel generelt, er det vanskelig å treffe perfekt. Det positive med mange av de store oljeselskapene er at de betaler utbytter til investorene, så det å ha en eller flere oljeaksjer i en utbytteportefølje, kan betale seg over tid. Øk gjerne beholdningen når kursene er lave.
NB: Dette innlegget er kun ment som informasjon, og er basert på min personlige mening og erfaring. Innlegget er på ingen måte ment som et konkret investeringsråd. Leseren må gjøre sin egne undersøkelser. Jeg skal ikke holdes ansvarlig for eventuelle tap leseren måtte pådra seg.